

International IATEFL Slovenia Conference 2016

3rd to 6th March 2016 Terme Topolšica

Where inspiration is born

23rd International IATEFL Slovenia conference

Where inspiration is born

THURSDAY, 3rd MARCH 2016

14.00 – 19.00 Registration of the participants

16.00 – 17.30 Barbara Lesničar, Berta Kogoj, Alenka Andrin, Vineta Eržen:

Zavod za šolstvo o predstavitvah sprememb v učnem načrtu za OŠ

Plenary hall 2

17.30 – 18.00 Official opening of the conference

18.15 - 19.00

PLENARY HALL 1	PLENARY HALL 2	ROOM 2	ROOM 3
Steve Lever Creative and Effective Language Learning All, talk, 45 min	Irena Dirjec, Adapting written exams for students with dyslexia All, ESP, Talk,	Katja Marenk, What's all the drama about?! All, TALK, 45 min	Laszlo Katona, Natural sciences in the English classroom all, ESP, TALK, 45 min

19.00 – 20.00 Dinner

20.00 – 21.30 International get-to-know-each-other evening

21.30 - 22.30 Treasure hunt in the swimming pool

(Swimming pool will be open until midnight exclusively for the IATEFL Slovenia conference participants)

FRIDAY, 4th MARCH 2016

7.00 - 7.30 Morning gymnastics in the pool

8.30 - 8.50

PLENARY HALL 1	PLENARY HALL 2	ROOM 2	ROOM 3
Cigdem Kayihan Aslan Using TED talk videos in the EFL classroom, all, talk	Irena Varga Dervarič, Reading is fun Prim, Talk, 20 min	Vesna Bulatović, Bojana Borković Large Class Assessment Adults, Talk, 20 min	Marija Frangež, Oscar Wilde, Ideals and Reality during the Course of Life Sec, Adults, Talk, 20 min

8.50 - 9.00 Welcome, Changes etc.

9.00 – 10.00 OPENING PLENARY

Ken Wilson: Only connect - seven strategies for ensuring teacher-student communication in the classroom

10.15 - 11.00

PLENARY HALL 1	PLENARY HALL 2	ROOM 2	ROOM 3	ROOM 4
Steve Lever Pathways to Literature Sec, Adults, 45 minutes	Chris Walklett, Creative uses for songs & song lyrics in the EFL classroom All, TALK, 45 min	Margarita Kosior, Re-negotiating the Basics: Learner Autonomy Sec, Adults, Talk, 45 min	Marija Lukač, Books make you taller YL, Prim, Comm, 45 min	Ken Wilson Q&A

11.00 – 11.30 Coffee break

11.30 - 12.15

PLENARY HALL 1	PLENARY HALL 2	ROOM 2	ROOM 3
Luke Meddings People, Pronunciation and Play all	Bojana Mihelač Ideas for teaching young learners - bits and bobs YL, talk, comm	Dr Biljana Radić-Bojanić, Fly me to the Moon: Raising awareness of Learning Styles All, TALK, 45 min	Alenka Gortan On screen - lessons come alive sec, talk, comm

12.30 - 13.00

PLENARY HALL 1	PLENARY HALL 2	ROOM 2	ROOM 3
Alan Paradiž, We're going on a WebQuest! All, Talk, 30 min	Barbara Kragelj Jerič, Sitting is not the best body pose for learning All, TALK, 30 min	Alenka Battelino, Formative assessment in high schools - a myth or a reality Sec, Talk, 30 min	Marša Jović, Teaching in a Montessori School YL, Prim, Talk, TALK, 30 min

13.00 – 14.00 Lunch

14.15 – 15.00

PLENARY HALL 1	PLENARY HALL 2	ROOM 2	ROOM 3
Nora Tartsay Designing mobile apps for language learning Sec, Adults, ESP, 45 minutes	Karen White, One piece of paper All, TALK, 45 min	Elvira Hodzic, Ramajana Zahirovic Communicating with Digital Natives All, TALK, 45 min	Branka Dečković, Authentic assessment Sec, TALK, 45 min

15.15 - 15.45.

PLENARY HALL	PLENARY HALL 2	ROOM 2	ROOM 3	ROOM 4
Grenville Yeo, Sanja Čonjagić Language is all around	Petek Şirin, Swimming against the tide: Reaching anxious learners through audio feedback Adults, ESP, All, Talk, 30 min	David Forinash Online, syncronous EFL and ESP instruction all, talk	Mojca Saje Kušar, Feeling artistic? Sec, TALK, 30 min	Sandra Vida, Janja Čolić Surviving the vocational school sec, Talk, comm

16.00 – 16.30 Coffee break + raffle!

16.30 - 17.15

PLENARY HALL 1	PLENARY HALL 2	ROOM 2	ROOM 3	ROOM 4
Šarka Dohnalova A girl sold to be married	Jesse Davey Identifying Our Professional Growth Areas Using Double-	Barbi Bujtas, Confessions of a teacher (42) exhibiting severe	Berta Kogoj, Any building needs foundations, and	Nataša Puhner 4* grade English? Creative and

	into a foreign	Round Student	generation Z	so does literacy in	cross-curricular
	country	Feedback	symptoms	English	story
	all, talk	all, talk	All, TALK, 45 min	YL, Talk, 45 min	comm
1	17.30 – 18.00				

PLENARY HALL 1	PLENARY HALL 2	ROOM 2	ROOM 3
Irena Škulj, Helena Osterman ICT inspires to design student- centered activities All, Talk, 30 min	Tanja Kovačič, How to deal with mobile phone addiction among teen students? All, Talk, 20 min, 30 min	Aleksandar Tonić, ELT&ICT: Nearpod - create, engage, assess All, TALK, 30 min Please install the Nearpod* app on your smart phone/ tablet and bring it along or bring your own laptop (no app installation needed in this case)	Katja Leban, "Phonics" and phonographic method in the classroom YL, TALK, 30 min

18. 15 - 19.15

Thom Jones: If music be the food of love, wrap that guitar in lettuce

19.30 – 21.00 Dinner

21.00 - 23.00

Social evening – **THE ULTIMATE PUB QUIZ**

SATURDAY, 5th MARCH 2016

8.30 - 8.50

ROOM 2	ROOM 3
Bojana Borković, Vesna Bulatović Using Literature in ELT Classroom Adults, Talk, 20 min	Lendita Kryeziu The importance of songs in teaching

8.50 - 9.00 Welcome, Changes etc.

9.00 – 10.00 PLENARY

Sarka Dohnalova: Knowing the map – teaching and learning something you are not good at

10.15 - 11.00

PLENARY HALL 1	PLENARY HALL 2	ROOM 2	ROOM 3	ROOM 4
Ken Wilson Is anybody Iistening? all, talk	Margit Szestay, Uwe Pohl, Anna Csiky Teaching English with the three Cs Sec, Adults, TALK, 45 min	Jasmina Miličević " DARE TO BE DIFFERENT" - Against bullying in schools	Breda Banovšek, Spice up your lessons! YL, Prim, TALK, 45 min	Sharka Dohnalova Q&A

11.00 - 11.30 Coffee break

11.30 - 12.15

PLENARY HALL 1	PLENARY HALL 2	ROOM 2	ROOM 3
Velina stojković Multiple intelligencies – why?	Danny Singh, Mother Europe All, TALK, 45 min	Helena Miklavčič, Sparkling inspiration in the classroom Sec, TALK, 45 min	Marjetka Pfajfar, ESL Lessons Supporting Primary School Curriculum and Students' Personal Development Prim, TALK, 45 min

12.30 - 13.30

PLENARY HALL 2

Nataša Meh 3rd year secondary school competition sec, talk followed by Q&A

+ guided walk of the area

13. 30 – 14.30 Lunch

14.30 - 15.15

PLENARY HALL 1	PLENARY HALL 2	ROOM 2	ROOM 3
Kendra Peterson, Jane Kilner Silent Skills Sec, Adults, ESP, TALK, 45 min	Mike Harrison, Drawing inspiration from sound and image All, TALK, Powerpoint free TALK, 45 min	Tanja Fajmut Spice up your lessons with films All, Talk, 45 min	Jean McCollister, Minds in Motion YL, Prim, TALK, 45 min

15.30 - 16.15

PLENARY 1	PLENARY 2	ROOM 2	ROOM 3
Mojca Belak, At ease with trees All, TALK, 45 min	Nicola Epps Exploring correction in the classroom all, comm	Aida Ibričević, Clouds, Storm and Rain: A 'Production of Ideas' TALK Sec, Adults, ESP, TALK, 45 min	Tjaša Lemut Novak, LET'S DO DRAMA – using drama to teach English language All, TALK, 45 min

16.15 – 16.45 Coffee break

16.45 - 17.45 PLENARY

Luke Meddings Learning Space: Creative ideas for self-study

18.00 - 18.45

PLENARY HALL 1	PLENARY HALL 2	ROOM 2	ROOM 3	ROOM 4
Marcin Stanotalkki, Let your fire burn! Dealing with teacher's burnout All, TALK, 45 min	Irena Dirjec English for students with mild intellectual disabilities YL 30 min	Mija Selič, Picture Dictionary – take the words out and play with them YL, TALK, 60 min	Dr Apolonija Klančar, Attention Problems: Causes, Symptoms, Therapy and Classroom Guidelines All, ESP, TALK, 60- 90 min continues!	Luke Meddings Q&A

18.45 – 19.30

PLENARY HALL 1	PLENARY HALL 2	ROOM 2	ROOM 3
Talk continued	parrafin bath for your hands	Talk continued	Talk continued Dr Apolonija Klančar, Attention Problems: Causes, Symptoms, Therapy and Classroom Guidelines All, ESP, TALK, 60-90 min

19.15 – 20.30 Dinner

20.30 – 23.00 Social evening + raffle of main prizes

SUNDAY, 6th MARCH 2016

PLENARY HALL 1	PLENARY HALL 2	ROOM 2	ROOM 3
Sara Vandenberg, Vlora Dushi, Leonora Sahatqija Adding Dimensions to Language Learning with Digital Media all, talk	Gregor Pirš, God damn it I am afraid. All, Talk, TALK, 45 min	Mirta Kos Kolobarić, Animated films in ELT All, TALK, 45 min	Maja Kovačič Lateral thinking puzzles

10.00 - 11.00 Open space: time for reflection